Strona główna Ciekawostki Dlaczego warto jeść lody zimą? Powody, które cię przekonają

Dlaczego warto jeść lody zimą? Powody, które cię przekonają

0
Dlaczego warto jeść lody zimą? Powody, które cię przekonają

Lodziarnie to jedne z najchętniej odwiedzanych miejsc w sezonie letnim. W zimnych i pysznych lodach upatrujemy przyjemnego orzeźwienia i ochłodzenia w upalne dni, traktując je jako doskonały deser, na który możemy pozwolić sobie jedynie raz na jakiś czas. Tymczasem lody warto jeść przez okrągły rok, a nawet spożywanie ich w okresie zimowym przynosi więcej pożytku. Dlaczego? Poniżej przedstawimy powody, które z pewnością przekonają Cię do raczenia się lodami nawet wtedy, gdy za oknem śnieg i mróz. 

Większość osób uważa, że spożywanie lodów zimą nie jest zbyt dobrym pomysłem. Argumentują to przede wszystkim troską o swoje zdrowie, ale także błędnym przekonaniem o słabszej dostępności lodów, obawą o ich termin przydatności do spożycia, czy też mniejszym wyborem smaków. 

Lodowy deser dobry dla zdrowia

Ten fakt może co niektórych mocno zaskoczyć, ale prawidłowo lody powinniśmy spożywać właśnie zimą. Jeśli robimy to jedynie sezonowo, wybierając cieplejsze dni to musimy wiedzieć, że latem istnieją zdecydowanie większe szanse na przeziębienie i ból gardła po spożyciu lodów, niż w okresie jesienno- zimowym. Dlaczego? Otóż chodzi o różnicę temperatur. Powinniśmy bowiem spożywać posiłki, które mają jak najbardziej zbliżoną temperaturę do naszego ciała oraz otoczenia. W lecie temperatura otoczenia jest zwykle bardzo wysoka, natomiast lody mają temperaturę minusową. Jedząc je podczas upałów – zwłaszcza gdy robimy to szybko i łapczywie – nie jest to najlepsza sytuacja dla naszego gardła, które nie lubi gwałtownych zmian temperatur, podczas których jest bardzo podatne na anginę. Nieprzygotowany do tego organizm reaguje znacznym osłabieniem odporności, przez co jesteśmy bardziej podatni także na inne wirusy i zakażenia. By wzmocnić swoją odporność, powinniśmy więc spożywać lody przez cały rok, ze szczególnym naciskiem na zimę. Wówczas odpowiednio przyzwyczaimy nasze gardło, dzięki czemu lody nawet w upalne dni nie zaszkodzą naszemu zdrowiu. 

Pozostając w temacie zdrowia producent lodów – Bracia Koral – wspomniał nam również o tym, że lody są znacznie zdrowszym deserem, w porównaniu chociażby do tabliczki czekolady czy słonych i tłustych chipsów. Dobrej jakości lody zawierają spore ilości białka, wapnia oraz magnezu, zapewniających sprawne funkcjonowanie organizmu, a także witaminy A, D i C. Ponadto są mało kaloryczne, pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie oraz pomagają zasnąć. Lody wspomagają także koncentrację, sprzyjając pracy i nauce. Jak więc widzimy, mają one dobroczynny wpływ na nasz organizm, dlatego coraz częściej zaleca się codzienne spożycie małej porcji lodów, co jest bardzo dobrą informacją dla ich smakoszy.

Lody zimą – poznaj najlepsze argumenty

Kwestia zdrowotna powinna być oczywiście brana pod uwagę jako pierwsza i najważniejsza. Natomiast istnieje o wiele więcej powodów, przemawiających na korzyść spożywania lodów w okresie zimowym. Oto i one.

Przede wszystkim kolejki – latem lodziarnie i wszelkie inne punkty serwujące lody są tak oblegane, że chcąc się do nich dostać, trzeba odczekać swoje w niemałej kolejce. Zimą niema tego problemu – pyszne lody otrzymamy bez długiego wyczekiwania, a także swobodnie będziemy mogli zająć miejsce przy stoliku, delektując się ich smakiem. Jeśli natomiast chcemy kupić lody by móc spożyć je w domu, przewieziemy je na miejsce bez obaw o roztopienie. 

W wielu miejscach lody poza sezonem są dużo tańsze. Można liczyć na atrakcyjne ceny, przy czym nie musimy obawiać się o ich termin przydatności. Żaden lokal nie dopuści do tego, by sprzedawać lody po terminie, zaś produkcja lodów zimą wcale nie ustaje. Co więcej, zimą często możemy liczyć na dostępność lodów o nietypowych smakach, które zimą smakują o wiele lepiej niż latem.  Podobnie jak szarlotka z cynamonem, podawana na ciepło z lodami waniliowymi, zimą nabiera całkiem innego znaczenia. Lody doskonale komponują się również z gorącymi napojami, takimi jak kawa czy czekolada, natomiast spożywane zimową porą przy kominku zapewnią wiele przyjemnych doznań smakowych, od razu poprawiając nastrój. Ich smak można dodatkowo podkreślić odrobiną mocniejszego alkoholu, na przykład likieru czy whisky, dzięki czemu romantyczny wieczór we dwoje przy ulubionym filmie będzie czymś, do czego z przyjemnością powrócimy.

Powyższe argumenty z pewnością sprawią, że jeśli do tej pory lody traktowałeś jako deser wyłącznie przypisywany porze letniej, od teraz stanie się Twoim ulubionym przysmakiem również w te chłodniejsze dni. Dzięki temu zyskasz większą odporność, wpłyniesz korzystnie na swoje zdrowie i co najważniejsze- nie będziesz musiał szukać wymówek na raczenie się pysznymi lodami o każdej porze roku.

Poprzedni artykuł„Auschwitz dla nacjonalistów”. Skandaliczne hasło na wiecu w obronie TVN
Następny artykuł21 grudnia- początek zimy astronomicznej i najkrótszy dzień w roku