Jakiś czas temu Unia Europejska dała zielone światło na wytwarzanie mąki ze świerszczy. Mąka ze świerszcza domowego może być dodatkiem do produktów takich jak pieczywo wieloziarniste, herbatniki, czy ciastka. Unijna regulacja wymienia dokładne zakresy dozwolonej objętości substancji w konkretnych wyrobach. Produkty z mąki z owadów mogą zagościć i na naszych polskich stołach.
Głos sprzeciwu wobec konsumpcji mąki z owadów wyrazili już politycy z Polski. Wiceminister sprawiedliwości Marcin Warchoł stanowczo protestuje przeciwko dopuszczeniu do użytku takiej mąki.
Jedzenie robaków nie spodobało się też duchownemu. Ksiądz Daniel Wachowiak przestrzega:
„Będziecie jeść świerszcze, a elita mięso i normalne potrawy. Będziecie przemieszczać się jak kiedyś chłopi jedynie wewnątrz wyznaczonego terenu, a klasa zwiedzać świat samolotami” – napisał w mediach społecznościowych. „Bo dziś jesteście tchórzami, którzy odrzucając Boga, są w stanie uwierzyć w każdą nowoczesną bzdurę”.
Będziecie jeść świerszcze, a elita mięso i normalne potrawy. Będziecie przemieszczać się jak kiedyś chlopi jedynie wewnątrz wyznaczonego terenu, a klasa zwiedzać świat samolotami. Bo dziś jesteście tchórzami, którzy odrzucając Boga, są w stanie uwierzyć w każdą nowoczesną bzdurę.
— ks. Daniel Wachowiak (@DanielWachowiak) February 5, 2023
W śniadaniowym programie TVN „Dzień dobry TVN” Filip Chajzer próbował ostatnio na wizji batonika z mąki ze świerszcza. Mina prowadzącego wskazywała, że chyba nie za bardzo smakuje mu nowa zywność:
W TVN narracja o „pysznej” mące ze świerszczy 🦗się sypie. Prowadząca o mące mówi: „błoto z cukrem” a prowadzący żartuje, że „dla chrupkości można dodać gruzu”. 😀
— Konfederacja (@KONFEDERACJA_) February 6, 2023
Przypominamy, że Komisja Europejska wydała zgodę na wejście produktu do sklepów… pic.twitter.com/rWX6XYRN8H