Strona główna Top Mąka z owadów budzi kontrowersje. Głos zabierają politycy, gwiazdy i duchowni

Mąka z owadów budzi kontrowersje. Głos zabierają politycy, gwiazdy i duchowni

0

Jakiś czas temu Unia Europejska dała zielone światło na wytwarzanie mąki ze świerszczy. Mąka ze świerszcza domowego może być dodatkiem do produktów takich jak pieczywo wieloziarniste, herbatniki, czy ciastka. Unijna regulacja wymienia dokładne zakresy dozwolonej objętości substancji w konkretnych wyrobach. Produkty z mąki z owadów mogą zagościć i na naszych polskich stołach.

Głos sprzeciwu wobec konsumpcji mąki z owadów wyrazili już politycy z Polski. Wiceminister sprawiedliwości Marcin Warchoł stanowczo protestuje przeciwko dopuszczeniu do użytku takiej mąki.

Jedzenie robaków nie spodobało się też duchownemu. Ksiądz Daniel Wachowiak przestrzega:

„Będziecie jeść świerszcze, a elita mięso i normalne potrawy. Będziecie przemieszczać się jak kiedyś chłopi jedynie wewnątrz wyznaczonego terenu, a klasa zwiedzać świat samolotami” – napisał w mediach społecznościowych. „Bo dziś jesteście tchórzami, którzy odrzucając Boga, są w stanie uwierzyć w każdą nowoczesną bzdurę”.

W śniadaniowym programie TVN „Dzień dobry TVN” Filip Chajzer próbował ostatnio na wizji batonika z mąki ze świerszcza. Mina prowadzącego wskazywała, że chyba nie za bardzo smakuje mu nowa zywność:

Poprzedni artykułGenerał broni Wiesław Kukuła Dowódcą Generalnym Rodzajów Sił Zbrojnych RP
Następny artykułNiższe ceny biletów PKP Intercity