Strona główna Świat Salmonella w popularnej fabryce czekolady

Salmonella w popularnej fabryce czekolady

0

W fabryce czekolady w Belgii, należącej do popularnej firmy Barry Callebaut wykryto Salmonellę.

Produkcja dostawy z największej na świecie fabryki czekolady została wstrzymana. Powodem wykrycie zakażenia salmonellą. – Profilaktycznie wstrzymujemy dostawy hurtowej ilości płynnej czekolady dla naszych 73 klientów – poinformował rzecznik firmy.

Według ustaleń Salmonella została wykryta w lecytynie, stosowanej w czasie produkcji czekolady.

Na czas nieokreślony wstrzymano produkcję słodyczy.

Barry Callebaut kontaktuje się obecnie ze wszystkimi klientami, którzy mogli otrzymać skażone produkty. Produkcja czekolady pozostaje zawieszona do odwołania – powiedział rzecznik.

Firma przekazała też, że

Bezpieczeństwo żywności ma dla nas ogromne znaczenie, a skażenie na linii produkcyjnej stanowi wyjątek. Mamy dobrze zdefiniowane zasady i procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności.

Zakład dostarcza wyroby kakaowe i czekoladowe firmom Hershey, Mondelēz, Nestlé czy Unilever. Łącznie firma produkuje łącznie ok. 2,2 mln ton czekolady rocznie.

Poprzedni artykułOśrodek turystyczny PKL w Solinie otwarty! [foto, video]
Następny artykułTańsze bilety PKP Intercity w wakacje