W fabryce czekolady w Belgii, należącej do popularnej firmy Barry Callebaut wykryto Salmonellę.
Produkcja dostawy z największej na świecie fabryki czekolady została wstrzymana. Powodem wykrycie zakażenia salmonellą. – Profilaktycznie wstrzymujemy dostawy hurtowej ilości płynnej czekolady dla naszych 73 klientów – poinformował rzecznik firmy.
Według ustaleń Salmonella została wykryta w lecytynie, stosowanej w czasie produkcji czekolady.
Na czas nieokreślony wstrzymano produkcję słodyczy.
Barry Callebaut kontaktuje się obecnie ze wszystkimi klientami, którzy mogli otrzymać skażone produkty. Produkcja czekolady pozostaje zawieszona do odwołania – powiedział rzecznik.
Firma przekazała też, że
Bezpieczeństwo żywności ma dla nas ogromne znaczenie, a skażenie na linii produkcyjnej stanowi wyjątek. Mamy dobrze zdefiniowane zasady i procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Zakład dostarcza wyroby kakaowe i czekoladowe firmom Hershey, Mondelēz, Nestlé czy Unilever. Łącznie firma produkuje łącznie ok. 2,2 mln ton czekolady rocznie.